عوامل سئو یک مطلب طولانی و تخصصی است. مخاطب این مطلب دو دستهاند:
- طراحان وبسایت که کلیاتی از نکات سئو و بالاتر رفتن امتیاز موتور جستجو را یاد بگیرند
- صاحبان وبسایت که میخواهند کار طراحی یا بهینه سازی موتور جستجو را به یک پیمانکار بسپارند و با دانستن اینها در مذاکره و مواجهه با طراح وبسایت، مسلط برخورد کنند و او را به چالش بکشند.
شما این متن را هم اکنون از طریق موبایل باز کردهاید و لازم است بدانید که این مطلب خیلی طولانی است چون بیش از ۱۵۰ عامل مؤثر در سئو را با مثال توضیح دادهام، با وجودی که سعی کردم نمایش در موبایل به صورت پانلهای جمعشونده باشد، ولی ممکن است ترجیح دهید که جزئیات کامل را روی نمایشگر تبلت یا کامپیوتر ببینید.
عوامل سئو
لکن این فاکتورهای مؤثر در امتیاز سئو، چیزی نیست که مخفی باشد و صرفا در اختیار افراد خاصی باشد. کافی است سوراخ دعا را بدانیم که کجاست. یعنی اگر شما صاحب کسب و کار هستید و میخواهید وبسایتتان را برای طراحی به یک پیمانکار بسپارید، میتوانید پیش از آغاز جستجو و انتخاب پیمانکار، در این باره مطالعه کنید و آماده باشید.
بنیان این مطلب را ابتدا در یک اینفوگرافی دیدم. سپس منابعی را که در آن اشاره شده بود پیدا کردم. با استفاده از چند منبع معتبر از گروههای کاری و تخصصی شناخته شده موتور جستجو و کمپانی گوگل و همچنین تجربیات خودم، مطلب را کامل کردم. البته مطلب با عنوان ۱۰۰ و ۲۰۰ فاکتور مؤثر در سئو و مطالب مشابه متعددی را میتوانید پیدا کنید، ولی آن مطالب:
- صرفا مطلب اصلی را ترجمه کردهاند و مثالی که برای مخاطب عادی قابل تفسیر باشد، نزدهاند.
- به سبک و سیاق هموطنان متخصص، هیچ کدام به منابع اصلی متن اشاره نکردهاند، انگار مؤلف اصلی خودشان هستند.
- با انتشار مطلب ترجمهشده، بدون ذکر منبع اصلی، یکی از عوامل مؤثر در امتیاز سئو را -که در متن اشاره شده است- نقض کردهاند.
عوامل سئو – فاکتورهای مربوط به دامنهی سایت
سن دامنه بالا باشد
- مت کاتس (مهندس بخش سئوی کمپانی گوگل) در جایی گفته است: این که یک دامنه ۶ ماه پیش ثبت شده باشد، با این که ۱ سال پیش ثبت شده باشد، تفاوت چندانی در امتیار موتور جستجوی اینترنتی ندارد.
- به عبارت دیگر میتوان از این نتیجه گرفت که آن ها از این فاکتور در رنک سئوی سایت، استفاده میکنند، ولی آن قدر اهمیت بالا ندارد.
- متکاتس در ادامه میگوید: این که من بیایم و بگویم یک دامنه با ۱۵ سال سابقه ثبت را خریدهام و نتیجه بگیرم که در نتایج جستجو بالا قرار خواهم گرفت، نه، چنین نیست. شما سایت را راه بیندازید، محتوا قرار دهید، رونمایی کنید و ارتباط با بازدیدکنندگان را آغاز نمایید. موتور جستجو به سراغ شما خواهد آمد.
- من همیشه برای ثبت دامنه توصیههای دارم، از جمله این که وقتی قرار است یک کاری شروع کنید که نام برند (شرکت) را انتخاب کردهاید و ثبت نهایی شده است، بلافاصله و پیش از این که با دیگران صحبتی داشته باشید، دامنه به همان نام یا هر نام دیگری که قرار است آدرس سایت شرکت یا مؤسسه باشد ثبت کنید. ممکن است تا راه اندازی نهایی شرکت چندین ماه زمان باقی مانده باشد ولی ثبت زودهنگام نام دامنه هم باعث میشود که اسم به طور ناخواسته به دست دیگری ثبت نشود و هم این که هر زمان شروع به کار راه اندازی سایت کنید یا سایت راه اندازی شده را رونمایی کنید، زمان ثبت ۱ هفته و ۲ ماه نباشد. بالاخره سابقه یک دامنه هم برای مخاطبان و هم برای موتور جستجو میتواند اعتبار باشد.
- توجه کنید که بالاخره یک سایت یک روز شروع میشود و طبیعی است که در ابتدای کار، سابقه دامنه کم باشد.
کلیدواژه در دامنهی سطح بالا باشد
- مثلا برای سایتی که قرار است برای سفر به ایران باشد نام دامنهی traveltoiran.com را ثبت کنیم. یا با پسوندهایی که چند سال اخیر مرسوم شده نام دامین iran.travel باشد. این کار شاید آن طور که انتظار داریم اثربخش نباشد، ولی یک علامت به موتور جستجو میدهد که این سایت به چه موضوعی مرتبط است. هنوز در نتایج جستجو میبینیم که موتور جستجو کلیدواژه را در آدرس URL صفحه پررنگ نشان میدهد.
دامنه سطح بالا را به انگلیسی TLD=Top Level Domain میگویند.
کلیدواژه در بخش نخست اسم دامنه باشد
- سایت سئوموز در پارامترهای رتبهبندی موتور جستجوی سال ۲۰۱۱ اعلام کرده است که: وبسایتهایی که نام دامنهشان با کلیدواژه هدفشان آغاز شده باشد، امتیاز بیشتری نسبت به نامدامنههایی خواهند داشت که کلیدواژه هدف آنها در وسط یا آخر دامنه باشد.
- باید اشاره کنم امتیاز اصلی در مسأله رنک موتور جستجوی یک سایت محتوای آن است. در واقع یک سری پارامترهای این چنینی در مواردی که امتیازات اصلی دو سایت مختلف نزدیک یا برابر با هم باشند، تعیین کننده خواهند بود. و گرنه ما یک سایتی درست کنیم که صرفا اسم دامنه اش به موضوع هدف آن مربوط باشد ولی محتوای آن ضعیف باشد، قطعا به خاطر اسم دامنه، در نتایج جستجو بالاتر نخواهد ایستاد.
مدت اعتبار نام دامنه کوتاه نباشد
- بنا به مستندات گوگل، وبسایتهای معتبر معمولا با اعتبار چند ساله ثبت میشوند ولی وبسایتهای بزندررو و نامعتبر به ندرت پیش میآید که ثبت دامنه را با اعتبار بیش از ۱ سال ثبت یا تمدید کنند. از این رو تاریخ انقضای ثبت نام دامنه یکی از فاکتورهای مؤثر در امتیاز سئوی وبسایت آن است.
- مدت اعتبار نام دامنه ربطی به مدت اعتبار میزبان وب ندارد. شما ممکن است دامنه را ۱۰ ساله ثبت کنید ولی میزبان وب را ۳ ساله بگیرد و هر ۳ سال یکبار تمدید کنید.
- اگر قرار باشد همیشه مدت دامنه اعتبار زمانی بالایی داشته باشد، باید مثلا اول کار که ۵ یا ۱۰ ساله ثبت میکنید، از سال بعد هر سال ۱ سال دیگر تمدید کنید. این طور نباشد که دامنه ۵ ساله ثبت کرده اید و صبر کنید در پایان ۵ سال یک بار دیگر ۵ ساله تمدید کنید. وقتی از سال بعد ۱ سال ۱ سال تمدید کنید، همیشه ۵ سال از زمان اعتبار شما باقی خواهد بود.
- فرض کنید میخواهید در فروشگاه لوازم خانگی خودتان، نمایندگی یک برند معتبر را بگیرید. این که مغازه را ۱ ساله اجاره کرده باشید، امتیاز بسیار ضعیفی خواهید داشت. در واقع شرکت مرکزی برند مورد نظر، توانایی مالی و اعتباری شما را در نظر خواهد گرفت. حال اگر مغازه را ۵ ساله اجاره/رهن کرده باشید یا ترجیحا سند مالکیت ۶ دانگ به اسمتان باشد، اعتبار بیشتری برای شما خواهد داشت.
کلیدواژه هدف در زیردامنه وجود داشته باشد
- این که کلمه کلیدی در سابدامین (Sub-Domian) باشد میتواند تا حدی امتیاز سئو را بهبود بخشد. مثلا فرض کنید یک فروشگاه اینترنتی دارید که موبایل و تبلت و لپتاپ و دوربین عکاسی میفروشید. اگر تعداد کالاهای هر دسته به اندازه کافی بالا باشد میتوانید از کلمات کلیدی در سابدامین استفاده کنید. مثلا سایت اصلی myshop.com است و برای فروشگاه دوربین، زیردامنه به آدرس camera.myshop.com ایجاد و جداگانه به موتور جستجو معرفی مینمایید.
سابقه دامین درست و حسابی باشد
- دامنه بلاتکلیف که مالک آن (مطابق اطلاعات whois) دم به دقیقه تغییر کرده باشد، یا در این بین حتی مدتی، ثبتش منقضی شده باشد، در هر بار تغییر این چنینی، باعث خواهد شد که گوگل همه امتیازهای مربوط به سابقه دامنه را از صفر برایش حساب کند.
- از این رو همیشه توصیه اکید دارم که مالک اصلی کسب و کار، دامنه را خودش و به نام خودش ثبت کند. گاهی برای عجله ممکن است بگویند: خب حالا من بلد نیستم فعلا تو (طراح سایت) خودت بعدا سر فرصت به اسم من منتقل کن. همین انتقال یک امتیاز منفی خواهد بود. شبیه شرکتی که هنوز شروع به کار نکرده، مدیر عامل را تغییر دهد.
- گاهی شده که به دلیل سهل انگاری یا توقف موقت در کار شرکت، دامنه آن را تمدید نکردهاند و منقضی شده است. بعد از چنین چیزی وقتی از اول ثبت کنند، باعث خواهد شد که روز از نو، روزی از نو! البته اگر همراه با دامنه، میزبان وب هم باشد و در واقع سایت محتویاتی داشته باشد، هنگام تمدید دامنه، باید میزبان وب را هم تمدید کنند تا حداقل صفحات با محتوای حداقلی اسم و آدرس و خدمات و محصولات شرکت در حافظه ذخیره شدهی موتور جستجو باقی بماند.
دامنه با پسوند سطح بالای کشوری، چه اثری در سئو دارد؟
- اگر سایت اصلی شما صرفا با پسوند دامنه سطح بالای کشوری (مثلا .ir برای ایران) ثبت شده باشد، در رتبه سئوی همان کشور اثر دارد ولی در رتبه جهانی اثر کاهشی خواهد داشت.
عوامل مهم مؤثر در سئو - فاکتورهای مربوط به صفحات سایت
عنوان صفحه با کلیدواژه آغاز شود
تیترهایی در داخل متن صفحه وب باید با کلیدواژه مورد نظر شروع شوند. دقت کنید که نوشتم، تیترهایی، نه همه تیترها (عنوانها). اگر قرار باشد همه تیترها با کلیدواژه مورد نظر شروع میشوند، همانطور که خوانندهی متن متوجه مصنوعی بودنش خواهد بود، قطعا پردازش ماشینی روبات موتور جستجوی اینترنتی هم متوجه خواهند شد و امتیاز منفی هم ممکن است بزنند.
لازم است که برای استفاده از عنوان در متن، اصول عنوان بندی کتاب و مقاله را بدانید. یعنی اگر تا حالا متن مقاله و پایان نامه و کتاب را فصل بندی و شماره گذاری نکرده باشید، از این بخش چیزی نخواهید فهمید و صرفا از تیتر استفاده خواهید کرد.
در برنامههای واژهپرداز و صفحهبندی مانند ورد میکروسافت، استایل متن Heading 1 و Heading 2 و … Heading 6 برای عنوان بندی استفاده میشوند. برای این که عنوانبندی درست باشد باید بخش به بخش متن را مسلط باشید و بدانید که کدام بخش ها با هم مرتبط اند و در یک فصل قرار دارند. مثلا استفاده از استایل تیتیر ۱ (Heading 1) فقط برای عنوان آغاز فصل (نام فصل) استفاده میشود. بقیه عنوانهای داخل فصل از نوع Heading 2 خواهد بود. عنوانهای فرعی هم به ترتیب با همین حالت استفاده خواهند شد.
کلیدواژه در عنوان صفحه باشد
بعد از محتوای متنی صفحه، عنوان صفحه (Title Tag) دومین بخش مهم از صفحه است. این که کلیدواژه مورد نظر ما در عنوان صفحه (پست) قرار گیرد، به موتور جستجو علامت مهمی میدهد که محتوای این صفحه به کلیدواژه ارتباط نزدیک و بنیادین دارد. طبیعی است که اگر عنوان صفحه را نامرتبط با متن انتخاب کنیم و بخواهیم موتور جستجو را با عنوان انحرافی فریب بدهیم، نامرتبط بودن متن و عنوان را تشخیص خواهد داد و هیچ امتیازی در بخش سئو ندارد.
عوامل سئو - فاکتورهای مرتبط با کلیت سایت
محتوای با ارزش و منحصر به فرد
گوگل اعلام کرده است سایتهایی که محتوای مفید و با ارزش و منحصر به فرد منتشر نکنند، از لیست خودش حذف میکند. مخصوصا سایتهای مشارکت در فروش (بازاریابی معرف یا Affiliate Marketing) که یک محتوای رفع تکلیفی و سفارشی برای یک کالا یا خدمات نوشته باشند. روباتهای جستجوگر احتمالا از طریق رفتار بازدیدکنندگان هم میتوانند به با ارزش بودن یک محتوا پی ببرند.
صفحه «تماس/ارتباط با ما» در سایت
گوگل اعلام کرده است در نتایج جستجو، سایتهایی را ترجیح میدهد که اطلاعات تماس به اندازه کافی و مناسب داشته باشند. البته الزاما به این معنی نیست که حتما یک صفحه تماس جداگانه لازم است. ممکن است در همان صفحه اصلی سایت هم اطلاعات تماس را نوشته باشند. روبات جستجوگر که به تمام زبانها تسلط دارد، از بین انبوه محتوای یک سایت، بخشهای مربوط به اطلاعات تماس (تلفن و آدرس و ایمیل و فکس و شبکه اجتماعی) را تفکیک خواهد کرد.
در صمن اگر اطلاعات تماس سایت با اطلاعات تماس ثبتی سایت (WhoIs) یکسان باشد، یکی از عوامل سئو و امتیاز ویژه خواهد بود. به همین خاطر مهم است که شما به عنوان مالک کسب و کار سایت را با نام و اطلاعات تماس کسب و کار خودتان ثبت کنید. خیلی پیش میآید که شرکتها و سازمانها از طراح وبسایت میخواهند برایشان ثبت دامنه را انجام دهد. یک طراح وبسایت که مسئولیتپذیر باشد باید پیش از پذیرفتن این مساله، به مشتری توضیح بدهد. گاهی صاحب کسب و کار اطلاعات و مهارت الکترونیکی را برای انجام امور ثبت دامنه سایت ندارد و اگر در این حالت کار ثبت را به عهده خودش بگذاریم، ممکن است زمانی دچار مشکل از دست رفتن اطلاعات وبسایت بشود.
اگر تا امروز این کار را نکردهاید اقدام کنید. اگر بلد نیستید با من تماس بگیرید.
به روز رسانی محتوایی وبسایت
این که سایت چند وقت یک بار به روز رسانی میشود از عوامل مهم در امتیاز سئو است. البته دو نوع به روز رسانی محتوایی داریم.
- تغییر و ویرایش محتوای فعلی است. مثلا تغییر قیمت کالاهای یک فروشگاه اینترنتی یا افزودن یک عکس به مطلبی که از قبل منتشر شده است.
- افزودن مطلب جدید به سایت، که این به روز رسانی اهمیت بیشتری در افزایش امتیاز موتور جستجو دارد
صفحه شرایط و قوانین و حریم خصوصی کاربران
این که دو صفحه شرایط و قوانین (Terms Of Service) و شیوهنامه حریم خصوصی کاربران (Privacy Policy) در یک سایت باشد، موتور جستجو چنین وبسایتی را قابل اعتمادتر و با سر و صاحب ارزیابی خواهد کرد. شما در سایتهای خارجی حتی پیش پا افتاده این دو صفحه را میبینید ولی در سایتهای ایرانی تا لحظه نگارش این مطلب، هنوز که هنوز است گذاشتن این دو صفحه یا سوسولبازی است یا ناشی از تنبلی طراح وبسایت. البته شرایط و قوانین یک سایت شرکتی مثلا میتواند شرایط فروش و خدمات گارانتی آن شرکت باشد، طبیعتا وقتی صاحب آن شرکت یا سازمان این اطلاعات را در اختیار طراح وبسایت نگذارد، او از خودش نمیتواند شرایط و قوانین بگذارد و تعهد نامربوط برای مشتری خودش (مالک سایت) ایجاد کند.
استفاده از گوگل وبمستر و گوگل آنالیتیکس
به نظر میرسد که استفاده از این دو ابزار یعنی گوگل وبمستر تولز و گوگل آنالیتیکس باعث تسریع روند ایندکس شدن صفحات سایت در موتور جستجو و همچنین آنالیز وضعیت بازدید سایت توسط موتور جستجوگر باشد. هر چند که من در تجربه شخصیام، سایتهایی دیدهام که بدون اتصال به این دو سرویس، در نتایج جستجو ظاهر شده بودند.
داشتن گواهی SSL یا همان HTTPS
- گوگل در وبلاگ وبمستر تولز در سال ۲۰۱۴ تأیید کرده است که داشتن ssl امتیاز مثبت در رتبه موتور جستجوی یک سایت خواهد داشت.
- مطلب دیگرم با عنوان اهمیت https در سئو را برای توضیحات بیشتر بخوانید.
عوامل سئو - فاکتورهای مرتبط با بکلینک
لینک حاصل از سایت دولتی و دانشگاهی
به گفته مت کاتس، لینک داشتن از دامنههای سطح بالا TLD اثر چندانی در امتیاز سئو ندارد ولی به نظر میآید سایتهای دولتی با پسوند gov (یا .gov.ir در ایران) و دانشگاهی edu (یا .ac.ir در ایران) اثر ویژه داشته باشند.
البته توصیهام به سئوکاران عزیز و ارجمند ایرانی این است که فوری به مسئول سایت یا مدیر انفورماتیک سازمانهای دولتی یا دانشگاهها -که دوست و رفیق هستند- زنگ نزنند که فلانی به من لینک بده. قطعا خرید و فروش لینک ولو به صورت صلواتی، همانطور که برای بازدیدکنندهی معمولی هم آشکار میشود، قطعا برای روباتهای جستجو گر که روز به روز باهوشتر میشوند، آشکار خواهد شد.
محل لینک در محتوا
لینکهایی که در بالای صفحه نسبت به لینکهای پایین صفحه اهمیت بیشتری برای موتور جستجو دارند.
موقعیت لینک در صفحه
لینکهایی که در محتوای متنی صفحه قرار میگیرند برای موتور جستجوی اینترنتی ارزششان بیشتر از لینکهایی است که در فوتر (پا صفحه) یا سایدبار ویجت (مثل لینکهای تبلیغاتی کناری) قرار میگیرند.
لینک شدن به عنوان منبع در ویکیپدیا
اگر چه تمامی لینکهای ویکیپدیا از نوع nofollow هستند ولی به نظر میرسد اگر در مطالب ویکیپدیا به سایت شما لینک کنند، اثر مثبتی در رتبه موتوی جستجوی اینترنتی دارد.
سن بکلینک
داشتن لینک از سایتهای قدیمیتر اعتبار بیشتری نسبت به سایتهای جدیدتر دارد.
لینک از سایتهای واقعی در مقایسه با سایتهای ساختگی
لینک داشتن از سایت واقعی اثر بیشتری دارد تا از سایت ساختگی باشد. دیده شده که بعضیها چند وبلاگ یا سایت را ثبت میکنند و وقت زیادی روی آن میگذارند تا محتوا در چندین جا بنویسند و تماما به سایت اصلی خودشان لینک بدهند. گوگل این تقلب را به راحتی تشخیص میدهد.
عوامل سئو - ارتباط و تعامل با کاربران وبسایت
صفحاتی که کامنتهای زیاد یا گفتگوهای تو در تو در کامنت داشته باشند، ممکن است به عنوان تعامل با کاربر، گوگل به آن ها امتیاز ویژه بدهد، اما:
- اگر فکر میکنید که کامنتهایی مثل «خیلی جالب بود، استفاده کردم» یا «وب قشنگی داری به من هم سر بزن» باعث خر شدن موتور جستجو خواهد شد
- یا اگر فکر میکنید خودتان با نوشتن کامنتهای مفصل با کاربران الکی (خرزوخان ها) که فقط اسم و فامیل و ایمیل دارند، میتوانید در صفحهتان شلوغ کنید
سخت در اشتباهید.
سیستمهای کامنتیگ در وبلاگها با استفاده از احراز هویت کاربر از طریق ایمیل یا سامانه گراواتار در وردپرس یا اکانت شبکه اجتماعی و جیمیل و … به واقعی بودن کاربر پی میبرند. قطعا برای روبات جستجوگر هم حتی بدون استفاده از اینها، جستجو به دنبال اسامی در وبسایتها به عنوان نویسنده یا بازدیدکنندهای که کامنت گذاشته است، مثل آب خوردن آسان است. جوانمردانه بازی کنید.
بوکمارکهای مرورگر گوگل کروم
میدانیم که گوگل اطلاعات مرورگرهای کروم را جمعآوری و تحلیل میکند، بنابراین محتمل است صفحات وب که در مرورگر کروم کاربران و بازدیدکنندگان بوکمارک شده باشند، امتیاز مثبت سئو دریافت کنند.
ترافیک مستقیم
تأیید شده است که گوگل، اطلاعات و آمار مرورگر کروم را جمعآوری و استفاده میکند. این که آیا کاربران وارد یک سایت میشوند یا نه و اگر میشوند به چه ترتیبی. یکی از عوامل سئو این است که ترافیک سایت مستقیم است یا نه. یعنی کاربران به طور مستقیم وارد سایت میشود و آدرس آن را در مرورگر وارد میکنند یا از سایت دیگری لینک را میزنند و وارد میشود. سایتی که بخش عمده ترافیک آن مستقیم باشد، کیفیت بالایی در امتیاز سئو خواهد داشت.
ترافیک تکراری وبسایت
در اطلاعاتی که از طریق گوگل آنالیتیکس راجع به وبسایت به دست میآوریم، عبارت Returning Visitors به ترافیک تکراری اشاره دارد. در واقع گوگل آنالیتیکس با نشانهگذاری در مرورگر مخاطب سایت، وقتی که بازدیدکننده مذکور دوباره به سایت مراجعه کند، متوجه تکراری بودن بازدید خواهد شد. بازدید تکراری از یک سایت یعنی این که کیفیت و جذابیت محتوای سایت در حد مطلوبی بوده و باعث شده که کاربر دوباره به سایت مراجعه کند.
این را در نظر داشته باشید که در ابتدای راهاندازی یک سایت با توجه به تبلیغات و کارهایی که برای جذب مخاطب انجام میشود، بدیهی است که بیشتر بازدیدکنندهها تا مدتی جدید باشند. ولی از یک جایی به بعد اگر همین روال ادامه پیدا کند معنیاش این خواهد بود که بازدید از سایت همان یکی دو بار انجام میشود و بازدیدکننده انگیزهای برای استفاده دوباره از سایت ندارد، این یک علامت منفی است که مالک/طراح سایت باید به آن توجه و چارهاندیشی کند.
زمانِ بودن در سایت
- این اطلاعات با استفاده از گوگل آنالیتیکز ثبت میشود. این که کاربران، صفحات یک سایت را چقدر باز گذاشته باشند و آن را خوانده باشند. زمان ماندگاری بیشتر در سایت، امتیاز بیشتری را در نتایج سرچ خواهد داشت.
- این که هر کاربر در هر روزی که وارد سایت شده است، چند صفحه از سایت را دیده است Daily Pageviews per Visitor
- این که یک کاربر در یک روز به طور میانگین، چند دقیقه وقت گذاشته است Daily Time on Site
- در ادامه این که وقتی بازدیدکننده از طریق دیده شدن یک صفحه در نتایج سرچ، وارد آن شد، آیا بعد از خواندن صفحه، از سایت خارج میشود و پنجره مرورگر را میبندد یا صفحات دیگری را هم در ادامه میخواند.
- در اینجا با پارامتری به نام نرخ پرش (Bonus Rate) روبرو میشویم. یعنی نسبت کاربرانی که پس از ورود به یک صفحه از راه نتایج سرچ، از آن خارج شدهاند، به تعداد کاربرانی که صفحات دیگر را دیدهاند. این نسبت هر قدر کمتر باشد، یعنی کیفیت سایت بالاتر است.
- برای نمونه میتوانید اطلاعات مربوط به زمان ماندن کاربران در سایتم را در ابزار آنلاین الگزا از این لینک ببینید
عوامل سئو - حضور و فعالیت قانونمند و اصولی در شبکههای اجتماعی
تعداد توییتها
همانند تعداد لینکهایی که به یک صفحه از سایت داده میشوند، تعداد توییتهای یک لینک/صفحه از سایت نیز در امتیاز سئوی وبسایت اثر مثبت دارد.
اعتبار اکانت توییتر
توییتهایی که توسط اکانتهای معتبر به صفحههای یک سایت لینک داده باشند، در امتیاز سئو اثر بیشتری دارند، تا توییتهای اکانتهای تازهکار و خلوت. اعتبار اکانت توییتر به پارامترهای زیر بستگی دارد:
- سابقه زیاد
- فالوئرهای واقعی پر تعداد
- توییتهای تعداد بالا و لایکخور
- اکانتهای سرشناس احراز هویت شده (تیک آبی)
تعداد لایکهای فیسبوک
با این که گوگل خیلی از اکانتهای فیسبوک را (بخاطر تنظیمات حریم خصوصی و پنهان شدن از موتورهای جستجوگر) نمیتواند ببیند، با این حال لایکهایی که برای لینک/صفحه یک سایت در فیسبوک داده شوند، اثر مثبتِ مختصری در امتیاز سئو خواهند داشت.
تعداد به اشتراک گذاری (شِیر) در فیسبوک
از آنجا که اشتراکگذاری در فیسبوک همانند بکلینک عمل میکند، اثر آن در رتبه سئو بیشتر از لایک فیسبوک خواهد بود.
اصل کلی در اثرگذاری شبکه اجتماعی روی امتیاز سئو
به اشتراک گذاری لینک صفحه (های) یک سایت توسط اکانتهای توییتر و فیسبوک و گوگلپلاس معتبر – که سابقه طولانی، مطالب پرتعداد با لایکخور بالا و تعداد زیادی فالور واقعی دارند – احتمالا به امتیاز سئوی آن سایت کمک خواهد کرد. البته گوگل اعلام کرده است که شبکه اجتماعی را برای رتبهبندی در نتایج جستجو استفاده نمیکند. با این حال حضور شما به عنوان یک وبسایت در شبکههای اجتماعی و گشت و گذار و دستبهدست شدن لینکهای سایت شما توسط اکانتهای مختلف باعث افزایش ترافیک ورودی وبسایت شما خواهد شد و حداقل اثر غیرمستقیم در رتبهبندی سئوی سایت شما دارد.
عوامل سئو - رد پای نام تجاری در اینترنت
عوامل سئو - اسپم در داخل سایت
عوامل سئو - اسپم و رفتار مشکوک از سایتهای دیگر
عوامل سئو - الگوریتمها و شیوههای خاص ارزیابی توسط موتور جستجوگر
جستجوی برند
جستجوی نامه دامنه یا کلیدواژههای مربوط به یک برند، معمولا چند نتیجه از سایت آن برند خواهد داشت. مثلا کلمه اپل یا محصولاتی مانند آیپاد و آیپد و آیفون را اگر جستجو کنیم، چند نتیجه از سایت apple.com نشان خواهد داد.
نکته: وقتی اسم شرکت یا عنوان اصلی یک سایت را جستجو کنید و در نتایج جستجو ظاهر شود، هنر نکردهاید. مثلا اسم شرکت شما «نساجی ایکس» باشد و در جستجوی گوگل با اسم شرکت، سایتتان را پیدا کنید اتفاق خاصی نیفتاده است. ولی اگر کلمه یا عبارت عمومی راجع به محصولات نساجی (مانند پارچه نسوز، پارچه ضدآب) باشد و سایت شما در نتایج جستجو دیده شود، آن موقع است که میتوانید بگویید سایت شما امتیاز سئوی خوبی دارد.
چند سال پیش یک واردکننده مواد شیمیایی در تهران خواست به من سئوی سایتش را نشان دهد، شماره موبایلش را در گوگل جستجو کرد و سایت خودش در نتایج جستجو ظاهر شد! من به او گفتم: حاجی! وقتی یکی شماره موبایل شما را داشته باشد، چه دلیلی دارد که در گوگل جستجو کند؟ مهم این است که برای پیدا کردن فلان ماده شیمیایی که شما وارد میکنید، سایت شما را در صفحه اول ببیند.
سوابق (هیستوری) استفاده از وبسایتها
وقتی در مرورگر (کامپیوتر یا موبایل) با اکانت جیمیلتان وارد شده باشید و سایتها را در آن وارد شوید، هیستوری در محیط کاربرتان هم ذخیره میشود. در جستجوهایی که انجام میدهید، صفحاتی از سایتهایی که زیاد وارد شدهاید، در نتایج جستجو نمایش داده خواهند شد.
نکته: اگر منتظر هستید که طراح وبسایتتان رتبه سئوی شما را بهبود بخشد، زمانی که از شما میخواهد کلمه مرتبط با سایتتان را جستجو کنید تا نتیجه جستجو را ببینید، این کار را روی مرورگر یا کامپیوتری که از روی آن به طور مداوم به سایت خودتان سر میزنید، انجام ندهید. چون ممکن است با همین شیوه که اشاره کردم، لینکهایی از سایت شما در صفحه اول نتایج جستجو ظاهر شود و شما را به اشتباه بیندازد که کار سئوی سایتتان انجام شده است!
از دوست و آشناهایی که میدانید سایت شما را وارد نشدهاند بخواهید تا کلمات کلیدی مرتبط با کسبوکار شما را جستجو کنند و نتیجه را به شما بگویند. یا یک کاربر جدید روی کامپیوترتان بسازید و از داخل آن جستجو را انجام دهید که مطمئن شوید، هیچ سابقهای قبل از این جستجو نبوده است.
سوابق (هیستوری) جستجوی کاربران
جستجوی زنجیرهای (پشت سر هم) نتایج جستجوی بعدی را تحت تأثیر قرار میدهد. مثلا «مازندران» را جستجو کرده باشد و بعد از آن «هتل» را روی همان مرورگر جستجو کنید. گوگل ممکن است نتایج جستجوی «هتل+مازندران» را هم نمایش خواهد دهد.
فهرست منابع
https://backlinko.com/google-ranking-factors
https://www.garyefox.com/200-seo-ranking-factors-infographics/
https://moz.com/search-ranking-factors
فهرست مطالب دیگر من درباره نکات سئو
شغل من طراحی وبسایت است و هرگز موضوع سئو را جدای از طراحی سایت در نظر نمیگیرم و پول جداگانه برای آن دریافت نمیکنم. اگر مشتری وبسایت بدون سئو بخواهد من کار را قبول نمیکنم، چون راهاندازی وبسایت بدون در نظر گرفتن مسائل فنی و محتوایی مؤثر در موتور جستجو را، برای کسبوکارهای جدی، کاری بینتیجه میدانم.
سؤال من از شما این است؟ این مطلب را در سایت من چگونه پیدا کردید؟ اگر از طریق جستجوی اینترنتی وارد سایت من شدهاید، فکر کنم همین دلیل برای اثبات مهارت و کارآیی من در سئو کافی باشد.
- اگر میخواهید سایت قابل رقابت تکزبانی یا چندزبانی داشته باشید و در موتورهای جستجو دیده شوید، یا حتی صرفا سؤال در این موضوع بپرسید،
- در ساعت اداری به شماره من ۰۲۱۲۲۴۴۸۴۰۴ زنگ بزنید.
- اگر هنگام تماس تلفنی، پشت خط بودید، یا خارج از ساعت کاری بود از طریق فرم تماس پیامتان را بفرستید تا سریعا با شما تماس بگیرم