برای اینکه به عنوان یک طراح گرافیست حرف برای گفتن داشته باشید، نیاز به مهارت های متعددی دارید. قدیمی ها شاید یادشان بیاید، ۳۰ سال پیش دغدغه ما این بود که طراح گرافیست غلط املایی نداشته باشد، نوشتههای ولکام انگلیسی روی یخچال رستورانها و روی درِ اتوبوسها را به خاطر بیاورید. هرچه زمان جلوتر آمده نیازهای مهارتی یک طراح گرافیک، نیز گستردهتر شده است.
به شخصه تجربیات متعددی را با مشتریانم داشتهام که پیش از من به یک مشاور یا شرکت تبلیغاتی یا یک طراح گرافیست مراجعه کردهاند، کار سفارش دادهاند، اعم از کارت ویزیت، تابلو و بروشور، کاتالوگ یا منوی غذا برای رستوران، با قیمت های پایین یا خیلی بالا؛ ولی هنوز نه لوگو دارند، نه شعار.
من پیش از شروع بحث اصلی به یک نکته خیلی ساده اشاره می کنم همیشه به مشتری ها میگویم وقتی که شما به نزد یک طراح میروید و مثلاً کارت ویزیت قرار است برای شما طراحی کند اگر طراح از شما راجع به لوگو و شعار تبلیغاتی تجاری، چیزی نپرسید، آن طراح بدرد کار نمیخورد و هنوز الفبا را یاد نگرفته است.
صاحب سبک باشید
سبک کار برای یک طراح گرافیست مانند امضا است. وقتی برای یک مشتری خاص کار میکنید، سبک خاص شما میتواند در ذهن او یک اثر دائمی و مثبت بگذارد. بسیاری از طراحان گرافیک به خصوص تازه کارها به تجربه کمی دارند، سعی می کنند با طرح های خیلی شیک و گاهی اغراق شده خودشان را برجسته نشان بدهند. با این حال سبک باید همان چیزی باشد که یک طراح میخواهد شخصیت خود را ابراز بکند. اگر میخواهید بر یک سبک کاملاً تسلط داشته باشید باید تاریخ آن را مطالعه کنید تا درک کامل از سبکی که دنبال میکنید، داشته باشید.
در نویسندگی، عکاسی، نقاشی، موسیقی بسیار افراد نامدار هستند که یک مخاطب، با دیدن یا شنیدنِ اثر، حدس میزند که پدیدآورنده کیست. مثال دم دستی در موسیقی پاپ ایرانی است، منوچهر چشمآذر یا صادق نوجوکی، در بین نوتهایی که برای آهنگهای مختلف مینوازند، امضاهایشان را قرار میدهند و یک شنوندهی دقیق بدون نیاز به اطلاعاتِ مرجع، میتواند آهنگساز را بشناسد.
توانایی مدیریت پروژه داشته باشید
خیلی از طراح ها در تردید هستند که های کارمند یک شرکت تبلیغاتی بشوند یا به صورت مستقل و فریلنسر کار بکنند در واقع یک طراح که خودش بتواند کارهایش را مدیریت کند بسیار بهتر از کسی است که نیاز به یک مدیر دارد تا کارهای او را به او بگوید و مدیریت بکند.
رهبری، یکی از تواناییهای دیگر در مدیریت یک پروژه طراحی است؛ مطمئن شوید که امکانات و مجوز لازم را برای مدیریت پروژه طراحی خودتان دارید؛ به عنوان یک رهبر گروه شما باید بتوانید انعطاف کافی برای تغییرات لحظهای در پروژه تان را داشته باشید و استراتژی های خودتان را پیاده کنید.
چقدر راجع به طراح بدقول شنیدهاید؟ قبول کردنِ کار در شرایط عجله و تنگنای زمانی از سوی مشتری، تحویل دیرهنگام و در نتیجه نارضایتی مشتری و مشکل در گرفتن پولِ دستمزد.
مهارت طراحی تایپوگرافی
صنعت تبلیغات نیاز به طراحان گرافیک دارد که ارتباطات و رسانه را بشناسند و بتوانند با فونت های جالب و جذاب، خوانا و واضح طراحی بکنند. طراحی فونت یک مهارت بسیار مهم برای طراحان گرافیک است؛ از آنجایی که تایپوگرافی به عنوان زبان طراحی گرافیک محسوب میشود، یک تایپوگرافی با طراحی خوب می تواند یک امتیاز بسیار مثبت در سابقه کاری شما باشد.
اگر حروف و کلمات در شکل، رنگ و طرح اصولی پیاده شوند، هم کار و هم خود شما را منحصر به فرد و جذاب جلوه خواهند داد. اگر یک طراح نداند که چگونه فونت را در جای درست و موثر استفاده کند، تمام امکان ارتباط با مخاطب را از دست خواهد داد.
حتماً تجربه دارید که یک کارت ویزیت، یک برگه بروشور اطلاع رسانی با چندین نوع فونت و استایل اندازههای مختلف به صورت خیلی ناخوانا طراحی شده است. آش شلهقلمکار از فونتهای سایهدار و ایتالیک و پررنگ. هم فونت چاپی هم فونتی که داخل وبسایت استفاده می شود اعم از اینکه در صفحه مانیتور کامپیوتر نمایش داده شود یا در صفحه موبایل باید با اصول مورد تأیید متخصصان، کار بشود. یا یک اسلاید پاورپوینت، که قرار است از فاصله دور و در صفحه بزرگ نشان داده شود، باید فونتی استفاده شود که برای آن حالت نمایش، مناسب باشد.
درک تئوری رنگ ها (رنگشناسی)
این صرفاً نقاش نیست که باید اصول رنگ را بشناسد، بلکه طراح گرافیک هم برای ایجاد تضاد، ترکیب (کمپوزیسیون)، تغییر رنگ برای ایجاد هارمونی یا برجستگی در طراحی باید این اصل را درک و استفاده کند.
رنگ ها روی بینندگان تاثیر میگذارند و به دنبال آن، مخاطبان تصمیم میگیرند که به دیدن ادامه مطلب در روی نوشته یا سایت ادامه بدهند یا خیر. به علاوه، تئوری رنگ، شامل کاربرد نور و شناخت اثرگذاری آن است.
مثالی از تجربه اخیر خودم را اشاره کنم، به یک رستوران فستفود رفتم که راجع به کارهای تبلیغات اینترنتی مشاوره بدهم، متوجه شدم که بنرهای چاپ شده مناسب تبلیغات مواد غذایی نیستند به خاطر اینکه در تمامی بنرها -که توسط شرکت تبلیغاتی طراحی و چاپ شده بود- نوار منحنی ضخیم با دو رنگ سیاه و سفید، از وسط عکسها عبور کرده بود، در حالی که این ترکیب، بدترین انتخاب برای مواد غذایی است. برای مواد غذایی از رنگهای شاد و گرم باید استفاده شود و این چیزی نیست که به سلیقه ارتباط داشته باشد، بلکه جزء اصول طراحی است.
بهینهسازی چیدمان (لی اوت)
برای این که بیننده (مخاطب) را به سمتِ پیام نهایی محصولِ کار طراحی، هدایت کنیم، طراح باید چیدمان المانهای یک صفحه متنی و گرافیکی را ساماندهی کند که واضح و منطقی به نظر برسند.
- اگر این طراحی روی یک محصول فیزیکی قرار است باشد، باید المانها به گونهای چیده شوند که مشتری محصول را بدون کوچکترین تردیدی، انتخاب کند و بردارد.
- اگر این طراحی مربوط به یک محصول تصویری است که اطلاعاتی را نمایش خواهد داد باید به گونه ای جذاب و طراحی شود که خواندن اطلاعات و تصویرسازی ذهنی آنها آسان شود.
تفکر خلاق
تفکر خلاق به عنوان یکی از با ارزشترین مهارتهای طراح گرافیک است. توانایی این که یک چیز نیمهکاره و ناتمام را جوری در ذهن مخاطب جا بیندازیم، یا بهتر از آن، مخاطب را وادار به فکر و کنجکاوی بکنیم، نیاز به تفکر خلاق دارد. تصویرسازی خلاق، فراتر از کلیشههای تصویری، چیزی است که باعث میشود، کار یک طراح گرافیست ماندگار و برجسته شود.
دانش و مهارت طراحی چاپ
یک مهارت مهم دیگر برای طراح گرافیک موفق، دانش و مهارت طراحی چاپ است، که شامل توانایی استفاده از نرم افزارهای مختلف، درک فرایند چاپ، انواع کاغذها و هر چیز دیگری که بتوان روی آن چاپ کرد، چگونگی بیان ایده هایی از قبیل استفاده از رنگها و چیدمان طراحی، نورپردازی ، جلوه های ویژه و … است. این مهارتهای پایه، به طراح کمک خواهد کرد که خلاقیتش را بهتر بتواند به مخاطب نشان دهد به خصوص در مواردی مانند پوستر، بروشور ، دعوت نامه و …
مهارت عکاسی
برای این که یک طراح خوب باشید، بالاخره مجبور خواهید شد که عکس بگیرید برای یک سری از کارها. مهارت عکاسی به شما یک تجربه و دید متفاوت روی اشیا میدهد و در مییابید که ثبت عکسها با دوربین، نقشهی مغز شما را پیشرفتهتر کرده و هنر دستتان را چشمگیرتر.
نگاه تجاری و بازاری
برای طراحی با کیفیتِ لوگو ها یا آرمهای تجاری، لازم است که طراح گرافیک، فضای کسبوکار کارفرمایش را به طور کامل بشناسد و به آن احاطه داشته باشد. اکثر طراحان صرفاً به اصول طراحی گرافیک در کار خود توجه میکنند و این نگرش تکبعدی، یک ضعف بسیار بزرگ است.
داشتن یک نگاه تجاری یا بهتر بگوییم بازاری به کسب و کارِ مشتری، یک هوش خاصی است که من میگویم بخش عمدهاش ژنتیکی است و هر طراحی نمی تواند آن را به آسانی به دست بیاورد.
مهارت های ارتباطی
طراحان گرافیک نیاز به سطح بالای مهارت های ارتباطی دارند. لازم است که با مشتریان مختلفی کار بکنند، آنها به ارتباط موثر و اعتمادساز با مشتریان و همچنین ارایه توضیح قانعکننده راجع به ایدههایشان نیاز دارند. علاوه بر اینها نیاز به مهارت کار تیمی هم دارند که با همتیمیهای خودشان تعامل داشته باشند.
نرمافزارهای طراحی چندرسانهای مانند آکروبات و ...
مشتری ها معمولاً آنچه که می خواهم فراتر از یک عکس یا طرح چاپی است. آنها گاهی ممکن است انیمیشن های ساده و کوتاه بخواهند یا محتوایی که با المان های همگن و تصاویر تعاملی تهیه شده باشد. این موارد پیچیده تر از کارهای عادی هستند و یک محصول چند رسانهای محسوب می شود. برای داشتن این مهارت شما نیاز به یادگیری و تسلط برنامه آکروبات دارید.