گاهی لازم می شود که پیش از شروع یک وب سایت در مرحله کشور هنوز در حال طرح و ایده هستیم پیش بینی و برآورد کنیم که ترافیک این وب سایت حداکثر با توجه به شرایط فعلی چقدر خواهد شد
استفاده از دادههای سایت های مشابه برای برآورد ترافیک وبسایت
در یک طرح کسب و کار که محوریت اصلی اش یک وبسایت بود سرمایهگذار از مسئول فنی طرح پرسیده بود که «فکر می کنید این سایت چقدر بازدید داشته باشد». شاید سوال به نظر عجیب بیاید و فکر کنید که از کجا میشود فهمید که ترافیک یک وبسایت چه خواهد شد؟ اول سایت راه اندازی بکنیم و شروع به کار بکنیم تا ببینیم چه میشود. اما این سوالی که سرمایه گذار پرسیده کاملاً منطقی است و مدیر پروژه وبسایت و سئو باید بتواند به این سوال، پاسخ بدهد.
یک مثال از مغازه فستفود
شما وقتی بخواهید یک رستوران فست فود راه اندازی کنید، قبل از شروع به کار و در مرحله ارزیابی تصمیم، معمولا از چند تا رستوران (مغازه مشابه کسبوکار مورد نظرتان) پرس و جو میکنید، همچنین ممکن است با روشهای دیگری تعداد مشتری هایی را که در یک فاصله زمانی (مثلا روز غیرتعطیل و تعطیل، یا هفتگی یا ماهیانه) وارد آن مغازه میشوند، به دست بیاورید.
پیش از این که به موضوع بررسی ترافیک وبسایت بپردازم، همین مثال مغازه را بیشتر توضیح میدم.
در مطالعه موردی برای اغذیه فروشی و رستوران و کافیشاپ، مراجعهکننده، تقریبا در تمامی موارد، مشتری است. یعنی وقتی افرادی وارد رستوران میشوند، با هدف استراحت و خوردن و آشامیدن است و معمولا زمانی بدون خرید، بیرون میروند که میز و صندلی خالی نباشد یا رستوران حداکثر فروشش را کرده و مواد غذایی اصلی تمام شده باشد. مرسوم نیست که یک نفر وارد کافیشاپ یا رستوران بشود و قیمت بپرسد و بخاطر گران بودنش، بدون خرید، از رستوران یا کافه بیرون برود.
بنابراین اگر برای مطالعات اولیه کسبوکار، موضوع، رستوران یا کافه باشد، شمارش افراد ورودی، با داشتن یک عدد میانگین قیمت غذاها و … میتواند برآورد درآمد را هم به ما بدهد.
مثال از صنف دیگر، فروشگاه پوشاک
اما اگر صنف دیگر مثلا پوشاک را در نظر بگیریم، مراجعهکنندگان الزاما همهشان، خریدار نیستند. ممکن است لباس مورد نظرشان در مغازه موجود نباشد، یا به دلیل گرانی قیمت، از خرید منصرف شوند. در این حالت به صرف دانستن تعداد ورودیها به مغازه نمیتوانیم فوری در یک عددی ضرب کنیم و میزان فروش روزانه و ماهانه و … را به دست آوریم.
در خصوص وبسایت میتوانیم با مقایسه وبسایتهای مشابه، ترافیک ورودی سایت را برآورد کنیم. یعنی این که روزانه/ماهانه چند بازدید از سایت انجام میشود.
سؤال دقیقتر برای برآورد ترافیک وبسایت این است: اگر ما امروز سایت با موضوع مورد نظر را داشتیم، به طور بالقوه چه تعداد بازدید روزانه/ماهانه میتوانستیم داشته باشیم؟
توجه داشته باشید ممکن است شما چند مورد مشابه را برای برآورد ترافیک وبسایت خودتان، انتخاب کنید، ولی در تحلیلی که با ابزار آنلاین انجام میدهید، به نتایج دیگری برخورد کنید. مثلا موضوع کلی وبسایت ممکن است از نظر شما سرمایهگذاری باشد ولی ابزار تحلیل وبسایت، موضوع آن را مالی اعلام کند. ابزار آنالیز وبسایت با استفاده از دادههای انبوه، این تحلیلها را انجام میدهد.
نکته مهم: اگر پیمانکار وبسایت و سئو هستید، باید بدانید که ممکن است کارفرمای شما در معرفی سایتهای مشابه (رقیب) به شما اشتباه هم بکند. وقتی یک سایت را آنالیز میکنید، سایتهای مشابه (رقیب) آن را هم به شما اعلام میکند و همین مقایسه دستهجمعی به شما نشان خواهد داد که آیا انتخاب سایت اول، برای شروع تحلیل، درست بوده است یا خیر.
پس از این که فهرستی از سایتهای مشابه را درست کردیم میتوانیم با ابزارهای آماری، یک گزارش جامع از بازدیدکنندگان و رقبا و هزینههای بازاریابی اینترنتی و … به دست بیاوریم. یکی از ابزارهای رایگان، similarweb.com است.
مطالعه موردی برآورد ترافیک وبسایت صرافی آنلاین ارز رمزپایه (دیجیتال)
برای یک وبسایت صرافی آنلاین ارز رمزپایه، که امکان معاملات الگوریتمی (Trade) هم داشته باشد، میخواهیم که برآورد ترافیک داشته باشیم. بدین منظور باید سایتهای با محتوا و عملکرد مشابه را بررسی نماییم.
پس از وارد کردن نام وبسایت، در کادر متنی مطابق تصویر بالا، گزارش آمار ترافیکی سایت مورد نظر در یک لینک به این شکل https://www.similarweb.com/website/bybit.com نمایش داده میشود.
در این جا چند تصویر از گزارش تحلیل ترافیک وبسایت را توضیح میدهم.
اطلاعات کلی وبسایت
در این تصویر که بالای گزارش را نشان میدهد، تاریخ گزارش، لینک به اپ موبایل اندروید و اپل و سه مورد زیر را میبینید:
- رتبه جهانی (Global Rank) از لحاظ تعداد بازدیدکننده
- رتبه کشوری (Country Rank) که بیشترین بازدیدکننده ماه اخیر، از آن کشور (انگلستان) بوده است
- رتبه بین سایتهایی که دستهبندی موضوعی (Category Rank) یکسان با این سایت دارند
این رتبهها در هر زمانی که گزارش بگیرید، متفاوت هستند چون در فضای اینترنت رقابت لحظهای باعث میشود که سایتها از همدیگه جلو بزنند.
آمار کلی ترافیک (Traffic Overview)
آمار کلی تعداد بازدید وبسایت
در این بخش نمودار چندبَر فراوانی تعداد کل بازدیدهای شش ماه اخیر از روی کامپیوتر دسکتاپ و موبایل، نشان داده شده است. در سمت راست ستون تعامل (Engagement) موارد ذیل را میبینید:
- تعداد کل بازدید (Total Visits) که در اینجا عدد ۲.۰۲ میلیون بازدید در یک ماه اخیر بوده است، در زیر این، عدد دیگری با فونت کوچکتر و به رنگ سبز نوشته شده است. ۸.۹۳% در کنار این عدد یک فلش کوچک رو به بالا قرار دارد که نشان میدهد این مقدار تعداد بازدیدها بیشتر شده است. اگر بازدیدها نزولی باشند، این عدد به رنگ قرمز و با فلش رو به پایین خواهد بود.
- میانگین زمان هر بازدید (Avg. Visit Duration) که نشام میدهد به طور میانگین هر بازدیدکننده ۱۳:۰۴ دقیقه را در سایت گذرانده است.
- میانگین تعداد صفحات بازدیدشده در هر بازدید (Pages per Visit) در این جا عدد ۵.۴۸ صفحه را نشان میدهد. وقتی یک بازدیدکننده وارد یک سایت بشود، هر صفحهای که در لحظه ورود باز کرده است، (خواه از طریق جستجو در اینترنت وارد این صفحه شده باشد خواه مستقیما در نوار آدرس مرورگر، صفحه را باز کرده باشد) اگر از این صفحه، لینک صفحات دیگرِ همین سایت را باز کند، یک امتیاز مثبت برای سایت خواهد بود.
- نرخ پرش (Bounoce Rate)، حال اگر بر خلاف مورد قبلی که توضیح دادم، بازدیدکننده وارد یک صفحهای از سایت بشود و در نهایت این صفحه را ببندد و وارد صفحات دیگرِ سایت از طریق لینکهای این صفحه نشود، اصطلاحاً میگویند که از صفحه پریده است. نرخ پرش -که در اینجا عدد ۴۴.۶۲% را میبینید- درصد کاربرانی است که وارد یک صفحه سایت شدهاند و همان صفحه را پس از مشاهده بستهاند (در واقع از سایت خارج شدهاند) هر قدر نرخ پرش یک سایت کمتر باشد، امتیاز مثبت برای آن سایت محسوب میشود. خروج بازدیدکننده از یک صفحه به دلایل مختلفی ممکن است اتفاق بیفتد که نیاز به تحلیل علیحده داره. ممکن است به دلیل کندی سرعت باز شدن صفحات باشد، یا نبودن لینکهای راهنما به صفحات مرتبط سایت باعث سردرگمی بازدیدکننده شود و ….
ترافیک بازدیدکنندههای سایت به تفکیک کشورها
در قسمت بعدی، آمار کشور محل اقامت بازدیدکنندگانِ یک وبسایت را میبینید که به ترتیب از بیشترین به کمترین، مرتب شده است. در نسخه رایگان ۵ کشور اول را میتوانید ببینید و برای مشاهده اطلاعات کاربران تمام کشورها، لازم است که اشتراک حرفهای را از سایت بخرید.
نکته مهم: اگر کشور محل استقرار دفتر مرکزی یک سایت -که در اطلاعات معرفی/تماس وبسایت یا اطلاعات ثبتی WhoIs قابل مشاهده است- با کشوری که بیشترین آمار بازدیدکننده وبسایت در آن قرار دارد، یکسان نبود، این علامت سؤال است و باید دلیلش را پیش از آن که بخواهید کاری با این سایت انجام دهید، پیدا کنید.
آمار تفکیکی منبع ورود ِ بازدیدکنندگان به سایت
در اینجا لینکدهندهای ورودی به وبسایت bybit.com را میبینید که سهم هر کدام از آنها به صورت نمودار میلهای نمایش داده شده است. این آمار تفکیکی فقط مربوط به بازدید از دسکتاپ (و نه موبایل) است. البته بهتر بود که از نمودار دایرهای برای نمودار توزیع فراوانی استفاده کنند. گزینههای نمودار به ترتیب از چپ به راست:
- مستقیم (Direc): بازدیدکنندگانی که مستقیماً در مرورگر آدرس وبسایت را وارد میکنند.
- ارجاعات (Referrals): لینکهای ورودی از سایتهای دیگر
- نتایج جستجوی اینترنتی (Search): ورودی از نتایج جستجوگرهای اینترنتی اعم از سئو یا تبلیغات کلیکی (Pay Per Click) مانند گوگل ادوردز و یاندکس ادز و …
- شبکههای اجتماعی (Social): آمار ورودی بازدیدکنندگان وبسایت از شبکههای اجتماعی
- ایمیل: آمار ورودی بازدیدکنندگان از لینکهای داخل ایمیل (اعم از این که به صورت کمپین ایمیل مارکتینگ بوده یا حتی یک لینک ساده در امضای کاربر فرستندهی ایمیل)
- نمایش تبلیغات در سایتها توسط سرورهای مخصوص تبلیغات (مانند گوگل ادسنس)
آمار تفکیکی لینکدهندههای ورودی به سایت و لینکهای خروج از سایت
- در بخش Referrals نشان میدهد که سایت مورد مطالعه، ۱.۵% کل بازدیدکنندها را از طریق لینکهای ورودی (بکلینک) دریافت کرده است. در ادامه میبینید که از ۱.۵% کل بازدیدهای ورودی از وبسایتهای دیگر، چند درصد به هر کدام از سایتهای لینکدهنده، تعلق دارد.
- سمت چپ، نام ِ چند وبسایت با خطچین سبز میبینید که در داخل صفحاتِ اینها، لینک به وبسایت bybit.com بوده است. ممکن است این لینک داخل رپرتاژ خبری ِ معرفی وبسایتِ bybit.com در سایتِ لینکدهنده (در این مثال visit-box.net) باشد، یا ممکن است یک شخصی سؤالی راجع به bybit.com پرسیده و لینک صفحهای از سایتِ bybit.com را که موضوع سؤال بوده در متن سؤالش آورده باشد.
- سمت راست، نام چند وبسایت با خطچین آبی آمده است که نشان میدهد بازدیدکنندگان سایتِ bybit.com در زمان خروج از سایت، بیشتر از همه چه لینکهایی را باز کردهاند. در ردیف سوم اینستاگرام را میبینید، ممکن است لینک به صفحه اینستاگرام ِ خودِ bybit.com باشد یا مثلا کاربرانی که مطالبی نوشتهاند و لینک اینستاگرام هم در پروفایل کاربریشان موجود است.
آمار جستجوی اینترنتی و کلیدواژههای استفاده شده
- در بخش آمار بازدیدهای ورودی از موتورهای جستجوگر، کل سهم ِ موتورهای جستجوگر در بازدید از این سایت در یک ماه اخیر مورد گزارش، ۹.۲۶% اعلام شده است.
- نمودار دایرهای ۷۸.۱۰% ورودی از موتور جستجوگر را از طریق ارگانیک سرچ (یعنی نتایج طبیعی مبتنی بر امتیاز وبسایت در سئو) نشان داده و پایین آن ۵ کلیدواژهای که (از کل ۹۶۹ مورد) بیشترین درصد ورودی از سرچ اینترنتی را دارند، نوشته است. برای دیدن فهرست کامل باید اشتراک حرفهای را خریداری کنید.
- همچنین ۲۱.۹۰% ورودیهای وبسایت از سرچ اینترنتی توسط کلیدواژههایی است که مالک ِ سایت به صورت تبلیغات پولی (مثلا گوگل ادوردز) آنها را خریده است. تبلیغاتی پولی یا کلیکی (Pay Per Click, PPC) ربطی به رتبهی سئوی سایت در موتور جستجوگر ندارند.
نکته مهم: در این مثال میبینید که سایت bybit.com برای ۱۷۹ کلیدواژه جستجوی اینترنتی، تبلیغات پولی را خریداری کرده است. دانستن کلیدواژههایی که یک رقیب برای آنها هزینه داده است، فقط با خریدِ سرویسهای حرفهای آنالیزورهای جستجوی اینترنتی امکانپذیر است و در سرویسهای رایگان در دسترس نیست. سایتهای آنالیزور این اطلاعات را از موتورهای جستجوگر میخرند و در اختیار مشتریانِ خود قرار میدهند. به علاوه امکان این را خواهید داشت که بدانید رقبای شما ماهیانه چه مبلغی برای تبلیغات کلیکی هزینه میکنند و برای رقابت با آنها بودجهی مناسب را پیشبینی کنید.
آمار ورودی از شبکههای اجتماعی
در بخش سوشال، ۴.۳۲% بازدیدهای کل سایت را ناشی از لینک ورودی شبکههای اجتماعی نشان میدهد. سپس نمودار میلهای نشان داده است که از ۴.۳۲% کل ِ بازدیدهای ورودی از شبکههای اجتماعی، چند درصد سهم هر کدام از شبکهها است.
نکته مهم: این که رقیب احتمالی شما، به چه میزان از کدام شبکه اجتماعی برای تبلیغ خودش استفاده کرده است، اطلاعات گرانقیمتی به شما میدهد که در پیشبینی راهاندازی وبسایت و استخدام متخصص تولید محتوا در هر کدام از شبکههای اجتماعی، بودجه اختصاصی را پیشبینی کنید.
آمار تبلیغات پولی منتشره در وبسایتها توسط سرورها و شبکههای تبلیغات اینترنتی (Ad Servers)
- در ادامه گزارش، تبلیغات پولی منتشره از طریق سرورهای تبلیغات اینترنتی را میبینید که ۰.۰۶% ترافیک ورودی سایت را تشکیل دادهاند.
- در فهرست ناشران برتر (Top Publishers) سایتهایی که لینک تبلیغات در آنها قرارداده شده میبینید.
- در نمودار سرورهای تبلیغاتی استفاده شده (Top Ad Networks) از دو شبکه گوگل و پاپاین استفاده شده است.
توجه داشته باشید این تبلیغات داخل سایتها نمایش داده میشوند و با گوگل ادوردز که در نتایج جستجوی گوگل نمایش داده میشود، تفاوت دارد.
آمار علایق بازدیدکنندگان
علایق بازدیدکنندگان سایت نیز یکی از اطلاعات بسیار مهم است که به ما نقشه راه نشان میدهد تا روی محتوای جانبی برای جذب بازدیدکننده برنامهریزی کنیم.
- در این مثال، بازدیدکنندگانِ سایت صرافی ارز رمزپایه (ارز دیجیتال) علاقمند به موضوعات مالی، سرمایهگذاری، قمار و شرط بندی و کامپیوتر و الکترونیک هستند. این علایق با استفاده از پردازش صفحاتی که کاربران، قبل و بعد از ورود به این سایت وارد شدهاند (و یک سری اطلاعات دیگر) تشخیص داده شدهاند.
- در بخش Also visited websites سایتهای دیگری که بازدیدکنندگان این سایت، وارد آنها شدهاند نمایش داده شده که به نوعی علایق کاربران را نشان میدهد.
- و در بخش Topics موضوعاتی که این کابران در سایتهای مورد بحث و موتورهای جستجوگر دنبالش هستند، به صورت کلیدواژه نمایش داده شده است.