اگر صاحب وبسایت هستید و پس از یک بار سئو روی سایتتان، خوشخیال نشستهاید و منتظر هجوم بازدیدکنندگان هستید، لازم است که قدری تأمل کنید.
نخست باید مواظب اشتباهات متعدد سئو باشید، مواردی از جمله مدیریت ناکارآمد لینکهای سایت، مطالب زیادی کوتاه و خلاصه، انیمیشن ادوب فلش، نوشتن محتوای ضعیف، ننوشتن برچسبهای عنوان و متا، سرعت پایین بالا آمدن وبسایت، حذف ایندکس سایت در موتور جستجو و …. که در زمان کوتاهی میتوانند تمام زحمات شما را هدر بدهند و رتبه سایت افت کند.
به علاوه وقتی شما به صفحات اول نتایج جستجوی کلیدواژههای مورد نظرتان میرسید، رقبا بیکار نخواهند نشست. آنها هم به متخصصان سئو خواهند گفت که سایتشان را بهبود بدهند تا از شما جلو بزنند. از این رو، با وجود کامل بودن تمام امتیازات و معیارهای سئو پس از مدتی ممکنه است مغلوب رقبا بشوید.
سئو یک مسابقه بیپایان است
من تجربه سئو دارم و همین طور که شما [احتمالا] با سرچ گوگل وارد این صفحه شدهاید، نتیجه همین کار سئوی خودم است. این فهرست تقریبا جامع که ۴۸ اشتباه در سئو را اشاره کرده است، شما را کمک خواهد کرد که مواظب سئوی سایتتان باشید. فهرست با توجه به استانداردهای سال ۲۰۱۷ نوشته شده است و ممکن است در آینده تغییراتی داشته باشد.
شما هم تجربیاتتان سئوی خود و راهحلی را که به کار بستهاید، میتوانید در کامنتهای همین صفحه بنویسید تا برخی از آنها را در همین فهرست با نام و لینک خودتان درج کنم.
اشتباهات بهینهسازی محتوایی در سئو
نوشتن مطلب با کیفیت پایین هیچ اثری در بهبود رتبهی سئوی سایت شما ندارد
سالها پیش با بمباران موتورهای جستجو، آنها را فریب میدادند. مثلا یادم هست که سال ۱۳۸۲ بعضی صفحات را در سرچ اینترنتی پیدا میکردم که کلیدواژه را به تعداد زیاد کنار هم تکرار میکردند، با فونت سفید در زمینه سفید که دیده نشود!
این کار تقلب بود و موتورهای جستجو شناختند و رد کردند
مدتی بعد وقتی در گوگل دنبال یک ترانه هم میگشتید با انبوه صفحات و سایتهای اسپم روبرو میشدید، که دستبند و ساعت و کرم ضد آفتاب و جراحی زیبایی و کلی بنر آگهی داشتند، پایین صفحه هم ممکن بود یک لینک به ترانه مورد نظر شما داشته باشند.
بعدها پارامترهای متعددی برای سئو الزامی شد. یکی از مهمترین آنها محتوای متنی است. در پانلهای میزبانی وب و سامانههای مدیریت محتوای وبسایتها، ابزارها و برنامههای مخصوص سئو اضافه شد. من در سایت خودم از سامانه وردپرس و افزونه یوست سئو پرمیوم استفاده میکنم.
این برنامهها با آنالیز متن و محتوا، کاربر را راهنمایی میکنند تا با استاندارد موتورهای جستجو، آن را تطبیق دهد. کلیدواژه به یک صفحه اختصاص داده میشود و با توجه به آن، برنامه/ابزار سئو، میزان تطبیق و امتیاز آن مطلب را اعلام میکند. مثلا این که:
- کلیدواژه در ابتدای متن، عنوان و آدرس صفحه باشد
- متن حداقل ۳۰۰ (در محتوای رقابتی حداقل ۹۰۰) کلمه داشته باشد
- عکسها در مشخصه متن جایگزین (alternate Text) کلیدواژه را داشته باشند
- و ده ها مورد دیگر
به جز ترجمههای ضعیف، کپی از سایتهای دیگر بدون ذکر منبع با شرایط اعلام شده در سایت، محتوانویسها -که به آنها کپیرایتر میگویند- شروع کردند به محتوا نویسی. ولی خیلی سایتها را که ببینید، نویسندهها صرفا حواسشان به کمیت بوده که ۳۰۰ (یا ۹۰۰) کلمه را پر کنند. عینا مطابق معیارهای اعلامشدهی سئو همه چیز را بچینند. (البته در همین سایت خودم هم از این خطاها ممکن است باشد)
از این رو وقتی صفحه را باز میکنید با انبوهی از تلاوت الاشعار مواجه میشوید:
- همانطور که میدانیم فلان چیز یکی از میزهای مهم در بهمان است
- امروزه میبینید که فلان بنابراین بیسار
- من حیثالمجموع، خدمتتان عرض کنم که فیالواقع به ضرس قاطع، فلان!
لازم است بدانید که موتورهای جستجو هر روز هوشمندتر میشوند و این که بتوانند متن و محتوای با کیفیت را تشخیص و تمییز دهند، اصلا عجیب و غیرممکن نیست. اگر فرض کنیم که چنین چیزی فعلا ممکن نباشد و موتور جستجو را بتوان با محتوای کیلویی فریب داد. وقتی مخاطب وارد صفحه بشود و با محتوای بیسر و ته روبرو شود، باز هم نتیجهای نخواهد داشت.
دقت کنید که صرف بالا بودن در نتایج جستجو و کلیکخور بودن، فایدهای ندارد. هر وقت مراجعان سایت، با شما تماس گرفتند و کالا و خدمات خریدند، در آن صورت شما در سئو موفق بودهاید.
برای تولید محتوای با کیفیت در سئو چه باید کرد؟
اگر مهارت نویسندگی داشته باشید، میتوانید سئو هم یاد بگیرید. ولی اگر بدون مهارت نویسندگی اعم از املایی و دستوری و داستانی و توصیفی، صرفا مسائل فنی سئو را بلد باشید، هیچ نتیجهای نخواهد داشت.
چیزی به عنوان کلاس نویسندگی اگر هم باشد، با ۵۰ و ۱۰۰ ساعت به جایی نخواهد رسید. مهارت نویسندگی و انتخاب تیتر مناسب و جذاب برای متن، به صورت ترکیبی و به مرور زمان به دست میآید. خبرخوانی و کتابخوانی و تماشای فیلم و گوش کردن به ترانه و شعر و موسیقی و همه اینها کمک خواهند کرد که شما نویسنده چیرهدستی بشوید.
باید بتوانید حستان را با نوشتار به مخاطب منتقل کنید. اگر وب و سئو را به عنوان شغل انتخاب کردهاید، از همین حالا شروع کنید. اگر بتوانید از حفظ راجع به محتوایی که نوشتهاید، صحبت کنید و مخاطب غیرتخصصی آن را بفهمد، یک قدم جلو افتادهاید.
متنها را قبل از انتشار، به افرادی که مهارت ویراستاری و نویسندگی دارند، بدهید که بخوانند و مفهوم بودنش را بیازمایند. خودِ نویسنده به دلیل این که در ذهنش مطلب و مفهوم را دارد، حتی اگر بدترین متن را هم بنویسد، به طور خودکار موقع خواندن، همان مفاهیم را دریافت خواهد کرد.
تحقیق نکردن درباره موقعیت کلیدواژه مورد نظرتان در نتایج جستجو
به صرف این که در نتایج جستجوی یک کلیدواژه، سایت/صفحه شما در ردیف اول قرار گرفته باشد، نتیجه مطلوب را تضمین نمیکند. این که موقعیت خود را در انبوه جستجوها و کلیدواژهها ندانید، در بهترین حالتش باعث خواهد شد که بازدیدکنندگان نامربوط و اشتباه، به سایت شما مراجعه کنند. بازدیدکننده وقتی میبیند وارد سایتی شده که به دردش نمیخورد، سریعا صفحه را میبندد. یعنی نرخ پرش (Bounce Rate) بالا میرود. بالا رفتن این عدد، به موتور جستجو علامت منفی خواهد داد و باعث افت رتبه سایت خواهد شد.
پیش از آن که بخواهید کلیدواژه انتخاب کنید، باید ببینید اصلا این کلیدواژه مورد نظر شما چقدر جستجو میشود؟ گاهی شما در جستجوی یک کلمه اول هستید و سئوکار به شما نشان میدهد که در نتایج جستجو بالا قرار گرفتهاید و ادعا میکند که کار را به درستی برای شما انجام داده است. اما کلیدواژهای که روی آن کار کردید و وقت گذاشتهاید، اصلا جستجو نمیشود!
ابزار رایگان گوگل ترندز شما را راهنمایی خواهد کرد.
- گوگل ترندز برای هر کلیدواژه، آمار جستجوی روزانه و هفتگی و ماهیانه و … را از سال ۲۰۰۴ تا امروز نشان میدهد.
- کشورها و مناطقی که جستجو در آنها انجام شده است.
- جستجوهای مرتبط یکی از مهمترین بخشهای این ابزار است که ذهنیت وسیعتری به شما خواهد داد.
- شما میتوانید جستجوهای مختلف را با یکدیگر مقایسه کنید. مثلا در این مقایسه میتوانید ببینید که کاربران «استخراج بیتکوین» را بیشتر جستجو کردهاند یا «استخراج ارز دیجیتال» را.
نکته دیگر این است که بدانید کدام کلیدواژهها در موضوع فروش محصول به مشتری بیشتر کاربرد دارند و کدامشان در اطلاعرسانی به بازدیدکننده.
یک سری ابزارهای حرفهای برای سئو و تحلیل کلیدواژه هستند که اطلاعات بیشتری به شما میدهند، از جمله این که میتوانید راجع به رقبا اطلاعات کسب کنید و بهتر تصمیم بگیرید. برای استفاده از این ابزارها معمولا باید پول پرداخت کنید (برای خرید ابزارهای حرفهای از سایت خارجی با من تماس بگیرید)
در حالت عادی شما یک کلیدواژه را در اینترنت جستجو کنید، سایتهایی را در صفحه اول میبینید ولی از پشت صحنه آن سایتها خبر ندارید. ابزارهای حرفهای به شما میگویند که آن سایت، برای کدام کلیدواژهها تبلیغات پولی (Pay Per Click) خریده است. چنین چیزی را خبر داشته باشید متوجه میشوید که احتمالا کلیدواژه مورد نظر، درآمدزا و پر مشتری بوده که یک سایت مطرح، برای آن هزینه تبلیغات داده است.
از جمله این ابزارها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تحلیلگر کلیدواژه گوگل (Google Keyword Planner)
- ماز (MOZ)
- الگزا (Alexa)
- سرپاستت (SERP Stat)
بهینهسازی برای کلیدواژههای اشتباه هرگز نتیجهای برای شما نخواهد داشت
استفاده از متن مشابه یا تکراری در بخش متا
نبود برچسب عنوان و توضیحات مناسب در متا
نبود توضیحات متنی در برچسب Alt Text تصاویر
بهینهسازی روی کلیدواژههای کوتاه، ترافیک بازدیدکننده به سمت شما نخواهد داشت
نبود سئوی محلی Local SEO باعث میشود هیچ تمایزی با رقبا نداشته باشید
بهینهسازی برای کلیدواژههای بیش از حد طولانی، هیچ نتیجهای نخواهد داشت
گذاشتن برچسب عنوان Title TAG در حالت خودکار، کمکی به افزایش درصد کلیک شما نخواهد کرد
نوشتن محتوای متنی کوتاه، ارتباط بلندمدت بین شما و مشتریانتان برقرار نخواهد کرد
بهینهسازی چند صفحه با کلیدواژه یکسان
کلیدواژه تکراری یکی از اشتباهات عمدهی سئوکارهای تازهکار است که فکر میکنند اگر چند محتوا با کلیدواژه یکسان داشته باشند، شانس دیده شدن در نتایج جستجو بیشتر میشود، در حالیکه این کار باعث سردرگمی ربات جستجوگر میشود و ربات نمیتواند به راحتی تشخیص بدهد که کدام محتوا را ترجیح بدهد.
گاهی در سایتهای خبری یا فروشگاهی، ممکن است به دلیل زیاد بودن تعداد صفحات، سئوکار ناخواسته از کلیدواژه تکراری استفاده کند. ابزارهای فنی سئو این خطا را هم پیش از انتشار مطلب و هم پس از آن، تشخیص داده، به کاربر هشدار میدهند. یکی از این ابزارها افزونه یوست سئو است که در وردپرس استفاده میشود. (برای دریافت آخرین ورژن افزونه یوست سئو از سایت اصلی، با من تماس بگیرید)
نبود کلیدواژه در بخش تیترها (هدینگ)
نبود وبلاگ در سایت
داشتن وبلاگ به شما امکان میدهد با مخاطبان خود صحبت کنید و مخاطب با دیدن به روز بودن وبلاگ مطمئن میشود که سایت رها نشده است و یک پاسخگو پشت آن است. با پاسخ به کامنتهای وبلاگ، ارتباط خود را با بازدیدکنندگان تقویت میکنید و اطمینان بیشتری را نسبت به خود ایجاد خواهید کرد.
گاهی ممکن است به شیوه وبلاگ نتوانید محتوا تولید کنید ولی به جای آن میتوانید با راهاندازی صفحه «پرسش و پاسخ» هر سؤالی که حتی تلفنی یا حضوری از شما پرسیده شده، در این صفحه قرار دهید.
به روز رسانی مداوم از طریق وبلاگ، یک امتیاز مثبت در سئو خواهد بود، اما اشتباه دیگر این است که یک سری کسبوکارها به زور میخواهند وبلاگ داشته باشند. مثلا یک سایت تکمحصولی شاید اگر بخواهد بیش از حد روی انتشار مطالب در وبلاگ زوم کند، در نهایت به محتوای بیکیفیت و تکراری برسد.
یا یک سایت فروشگاهی در درجه اول باید اطلاعات محصولاتش را کامل کند و سیاست فروش و ارتباط با مشتری را به گونهای تنظیم کند که مشتریان، نظراتشان را در سایت بنویسند. نوشتن نظرات و امتیاز دادن به محصولات بسیار بیشتر از یک وبلاگ کسلکننده، کارکرد خواهد داشت.
اشتباهات فنی در سئو
توقف ناخواسته پیمایش سایت شما از طرف ربات موتور جستجو
حذف ایندکس سایت شما توسط موتور جستجو
تغییر سامانه مدیریت محتوا و انتقال سایت با ساختار لینکهای جدید، بدون استفاده از ریدایرکتها
گاهی به دلایل فنی لازم میشود که سایت کاملا بازنویسی شود، یا از سامانه مدیریت محتوای جدید استفاده شود. مثلا سایت قدیمی با جوملا کار شده و حالا نسخه جدیدِ سایت را با وردپرس میخواهید طراحی کنید
وقتی مدتی از طراحی سایت گذشته باشد و صفحاتی از آن در موتورهای جستجوگر اینترنتی ایندکس شود، با تغییر سامانه مدیریت محتوا و احتمالا تغییر یک سری آدرسهای متغیر، به مشکل لینکهای خراب، برخورد خواهید کرد.
البته صفحاتی که آدرس آنها ثابت باشد و در سامانه مدیریت محتوای جدید هم از آدرسهای قبلی استفاده شود، این مشکل لینکهای خراب، پیش نخواهد آمد.
ولی اگر بخش خبری یا وبلاگ و … در سایت باشد، در این صورت ممکن است تغییراتی در ساختار آنها ایجاد شود.
همین مشکل در سامانه فروشگاه اینترنتی هم پیش میآید، مثلا ساختار آدرسها به صورت DomainName/Product/product_url بوده و حالا در ساختار جدید به DomainName/Shop/product_url تبدیل شده باشد
حالا وقتی یک عبارت جستجو شده، لینک قبلی سایت شما از دیتابیس موتور جستجو باز شود، به دلیل تغییر آدرس داخلی در سایت، بازدیدکننده با خطای لینک خراب (۴۰۴) مواجه خواهد شد. این خطا پیش از این که بازدیدکنندهها با آن مواجه شوند، از طرف موتور جستجوگر هم اعلام خواهد شد
حتی اگر سامانه مدیریت محتوا را عوض نکنید ولی یک سری مطالب را حذف کنید، این مشکل پیش خواهد آمد.
برای حل این مشکل، باید از ریدایرکت (هدایت) لینکهای قدیمی درخواست شده، به لینک جدید استفاده کنید.
ریدایرکتها چند نوع هستند. ریدایرکت نوع ۳۰۱ مخصوص همین کار است، یعنی درخواست به یک صفحه را که لینک آن عوض شده باشد، به آدرس جدید آن هدایت میکند.
چگونه از مشکل خطای ۴۰۴ پیشگیری کنیم؟
بهترین کار این است، پیش از این که سامانه قبلی را پاک کنیم، یک جدول از تمام صفحات و آدرس آنها ذخیره کنیم.
در این حالت به راحتی میتوانیم، پس از راهاندازی سایت جدید، در بخش ریدایرکتها، آدرسهای قدیمی را به آدرس جدید هدایت کنیم.
ولی اگر به هر دلیل، به ساختار قبلی سایت دسترسی نداریم و از بین رفته است، میتوانیم از بخش مانیتورینگ روی سیپانل هاست وب، یا ابزارهای سئوی روی سامانه یا وبمستر تولز موتور جستجو استفاده کنیم.
در این ابزارها، بخش ِ مخصوص آمار خطای ۴۰۴ وجود دارد که لینکهای قدیمی را که در سایت شما موجب خطای ۴۰۴ میشوند، نشان میدهد. شما میتوانید آدرس جدید را به جای مقصد فعلی به آن معرفی کنید.
گاهی آدرس صفحه فارسی در نمایش فهرست لینکهای خراب به صورت کدهای عددی نشان داده میشود و قابل تشخیص نیست. برای رفع این مشکل باید یکی یکی آدرسها را روی مرورگر بزنید و ببینید که چه عبارتی نوشته شده است، سپس با تشخیص آن، به لینک جدید هدایت کنید.
من از افزونه Yoast SEO Premium استفاده میکنم که امکان ریدایرکت را فراهم میکند.
استفاده از ایجکس و جاوااسکریپت
سرعت پایین نمایش وبسایت
کند بودن سرعت باز شدنِ صفحات وبسایت باعث خواهد شد که بازدیدکنندگان به دلیل معطل شدنِ بیش از حد، صفحه را ببندند.
مطابق بررسیها هر یک ثانیه مکث اضافه، باعث:
- ۱۶% افت رضایت مشتریان
- ۱۱% افت تعداد بازدید از صفحات سایت
- ۷% افت نرخ تبدیل
خواهد شد.
نرخ تبدیل، درصدی از بازدیدکنندگان سایت را نشان میدهد که پس از ورود به سایت، یک کار مشخصی انجام بدهند. مثلا به شماره تماس اعلامشده، زنگ بزنند، کالایی را بخرند یا حتی لینک سایت را به اشتراک بگذارند.
به گفتهی سایت آمازون، ۱ ثانیه تأخیر در بالا آمدن صفحات، باعث ۱٫۶ میلیارد دلار افت فروش در سال میشود.
در نظرسنجی از کاربران اینترنت، ۴۷% گفتند که انتظار دارند یک صفحهی سایت، حداکثر در ۲ ثانیه باز شود.
با افزایش سرعت بالا آمدن صفحات سایت، شانس خود را در جذب مخاطب، نسبت به رقبا بیشتر خواهید کرد. مطابق یک نظرسنجی آماری دیگر، ۴۰% بازدیدکنندگان وقتی که بالا آمدن صفحه سایت، بیش از ۳ ثانیه طول بکشد، سایت را میبندند.
ابزارهای آنلاین گوگل پیج اسپید و جیتیمتریکس برای ارزیابی سرعت بالا آمدن سایت استفاده میشوند.
استفاده از انیمیشن ادوبی فلش در وبسایت بدون امکان ریدایرکت به ورژن HTML
نبود صفحه دستساز برای خطای ۴۰۴ هنگام بروز خطا
استفاده نکردن از ریدایرکتهای ۳۰۱ باعث از دست رفتن ترافیک به هنگام تغییر لینکها میشود
قربانی کردن محتوا در برابر طراحی شیک و جذاب
ایندکس صفحاتی که لازم نیست
مدیریت ضعیف لینکهای سایت
نبود طراحی موبایلی (ریسپانسیو یا واکنشگرا) برای سایت
پنجره مزاحم پاپآپ پرنده برای ثبتنام خبرنامه در تمام صفحات
لینک کردن به آدرسهای خطرناک و بدافزار باعث افت شدید سئو میشود
استفاده نکرده از پروتوکل امن HTTPS
این موضوع را در مطلب با عنوان «اهمیت https در سئو» توضیح دادهام.
داشتن صفحات حذف شدهی متعدد
استفاده از آندرلاین _ در آدرس صفحات
استفاده از پارامتر کوئری در ساختار آدرس
نبود برچسب زبان و کشور - hreflang
برچسب hreflang به گوگل کمک میکند که کشور (و زبان) مخاطبان سایت شما را بداند. عدم استفاده از این برچسب، باعث خواهد شد بخشی از مخاطبان سایت را با وجودی که به زبان آن ها محتوا نوشتهاید، از دست بدهید
فرض کنید شرکت شما در فرانسه است و شما سایت سهزبانه فرانسوی-انگلیسی-آلمانی دارید. اگر سایت شما از برچسب hreflang استفاده نکند، زبان درست را به مخاطب نشان نخواهد داد. مثلاً بازدیدکنندهای از برزیل که زبان پرتغالی و انگلیسی میداند وقتی وارد سایت شما بشود بلافاصله آن را خواهد بست، چون سایت شما به زبان فرانسوی نمایش داده میشود و برای این مخاطب، نامفهوم است.
برای رفع این مشکل باید برچسب زبان را به شکل زیر در هدر سایت خود قرار دهید:
<link rel=”alternate” href=”https://m0911.com//” hreflang=”en”>
در سایت چندزبانی باید برای هر زبان برچسب آن را بنویسید. برای فرانسوی fr، برای آلمانی de و برای فارسی fa و …
با استفاده درست از این برچسب، نرخ پرش سایت شما بخاطر نمایش اشتباهِ زبان، به حداقل میرسد.
برای سایت وردپرس افزونهی Hreflang Manager هست که اگر آخرین به روز رسانی نسخهی پولی را همراه با نصب و تنظیم میخواهید، با من تماس بگیرید.
مشاور ناکارآمد و انتظارات غیر واقعی در سئو
انتخاب پیمانکار غیر قابل اعتماد و متقلب برای سئو
نادیده گرفتن توصیههای سئوکارهای با تجربه
انتظار نتایج سریع و غیر واقعی پس از آغاز عملیات سئوی سایت
همه ما، هنگام بهینهسازی سایت برای موتورهای جستجوگر دنبال نتیجهایم، اما انتظار این که خیلی زود به نتیجه برسیم و سایت ما در جستجوی کلمات مورد نظر، در صفحات اول نتایج سرچ قرار بگیرد، غیرممکن است.
اگر شما هم از این دسته آدمهای عجول هستید، بهتر است هر چه زودتر دیدگاهتان را عوض کنید یا این که به کلی شغل سئو را کنار بگذارید، چون این شکلی نمیتوانید کسبوکارتان را پیش ببرید یا برای یک مشتری کار سئو انجام بدهید.
شما رستوران فستفود هم بروید، بالاخره یک زمان انتظار لازم است که غذا برایتان بیاورند، شما تقریبا برای هر چیزی در کار و زندگی باید منتظر هم بمانید. برخی چیزها زمان بیشتری لازم دارند.
چرا نتایج خیلی سریع در سئو، دیگر شدنی نیستند؟
در نظر داشته باشید، قواعد سئو همیشه در حال تغییرند، اینترنت روز به روز تکامل پیدا میکند و همراه با آن، تکنیکهای سئو هم بهروز میشوند.
قبلا یک اپراتور سئو، محتوای سایت را طوری مینوشت که موتورهای جستجو خوششان بیاید که اگر سالهای قبل یادتان بیاید، خیلی پیش میآمد که نتایج جستجو رسما آشغال بود یعنی شما در صفحه اول سرچ گوگل صفحاتی را میدیدید ولی داخل آن سایتها، نتیجه مورد نظر شما نبود. این مشکل، بارها در طول این چند سال به یک چالش اساسی برای موتورهای جستجوگر تبدیل شده است.
حالا موتورهای جستجوگر هوشمندتر شدهاند، شما محتوای سایت را باید جوری بنویسید که کاربر و مشتری به جواب سؤالاتش برسد، رباتهای هوشمند، محتوا و کیفیت آنرا هم تشخیص میدهند مثل قدیم نمیتوان فریبشان داد.
به علاوه وقتی شما یک سایت را برای کلیدواژههایی سئو میکنید، تنها شخص نیستید که این کار را میکنید، شما رقبای متعدد دارید، اگر هیچ رقیبی نداشتید که سئو و التماس به جستجوگرها لازم نمیشد، خودِ موتورهای جستجوگر شما را پیدا میکردند. بنابراین در لحظهای که سئو را آغاز میکنید، مانند خط آغاز مسابقه فرمول ۱ است که دهها رقیب دیگر همزمان با شما شروع کردهاند و ممکن است هر لحظه یک یا چند رقیب از شما جلو بزند. یعنی هنوز شروع نکرده ممکن است عقب بیفتید و صفحه اول نتایج سرچ را واگذار کنید.
بیتوجهی به اطلاعات آنالیتیکز بازدیدکنندگان
محافظت نکردن سایت در برابر ربات جستجوگر هنگام طراحی
نبود ارتباط با شبکههای اجتماعی و از دست دادن بخش قابل توجهی از مخاطبان
نادیده گرفتن نگهداری و بازطراحی سایت
استفاده نکردن از برچسب استاندارد (canonical tag) برای ورژنهای مختلف سایت با/بدون www
ثبت نکردن سایت در پانل مدیریت موتور جستجو Webmaster Tools
چندین بار سئوکارهایی را دیدهام که کلی روی محتوای سایت و تنظیمات ابزارهای سئوی سایت وقت گذاشتهاند، ولی سایت را به اصل کاری -که خود موتور جستجو است- مرتبط نکردهاند.
گوگل، بینگ، یاندکس و بایدو به عنوان جستجوگرهای مطرح اینترنتی، هر کدام ابزار مخصوص وبمستر دارند که سئوکارها به کمک همین ابزارها بتوانند بازخورد دریافت کنند و کارایی سایت را به طور مداوم بهبود بدهند.
بازاریابی بدون اطلاعات، عین رانندگی با چشمان بسته است.
پانل وبمستر اطلاعات زیادی به شما میدهد، این که:
- هر روز به واسطه سرچ کدام عبارات سایت شما دیده شده، در صفحه چندم بوده، چند بار کلیک شده است.
- چند درصد بازدیدکنندگان از کامپیوتر یا تبلت یا موبایل استفاده کردهاند؟
- و اطلاعات متنوع دیگر که مثل چراغ راهنما به شما امکان میدهد، روی محتوا و سرویس و کیفیت سایتتان تصمیم بگیرید.
مثلا ممکن است شما ۱۰ محصول در سایتتان داشته باشید، با بررسی نتایج جستجو میبینید که ۲ محصول اصلا استقبال نشده است با این که میدانید مشتری دارد. ممکن است لازم شود صفحات آن محصولات را بازطراحی کنید، یا کلیدواژههایی که انتخاب کردهاید، ممکن است مصطلح مشتریان نباشند یا حتی مخاطب اشتباه را به سایت شما بیاورند.
در یک مورد یک هتل سنتی در خوزستان، برای مشتریانش در خارج از ایران، تلاش میکرد که روی عبارت Traditional Hotel هم در نتایج جستجو دیده شود. من به آنها گفتم که ممکن است این عبارت را یک دانشجوی معماری سرچ کند و سر از سایت شما در بیاورد. شما باید به دنبال این باشید که توریست خارجی موقع سفر به ایران چه چیزهایی در ذهنش دارد. او برای گردش میآید نه صرفا نشستن داخل هتل سنتی. ممکن است به هتل سنتی علاقمند باشد ولی اول باید جاذبههای گردشگری مقصد را انتخاب کند، سپس به فکر اقامت در محل باشد.
استفاده از ابزارهای وبمستر رایگان است و با یک ثبتنام ساده میتوانید از آن ها استفاده کنید. مثلا برای گوگل، داشتن یک آدرس جیمیل کافی است.
نکته دیگر دانستن تفاوت وبمستر تولز و آنالیتیکز است (در گوگل مثال میزنم) ابزار وبمستر تولز، اطلاعات بازدیدکنندگان را تا دمِ درِ سایت به شما نشان میدهد. یعنی به طور خلاصه، کاربر چه کلمهای را سرچ کرده وشما در صفحه چندم بودهاید و چند درصد صفحهتان را کلیک کرده وارد سایت شما شدهاند.
این اطلاعات کامل است ولی کافی نیست. شما باید بدانید که:
- کاربر داخل سایت شما چه کرده است؟ آیا صرفا صفحه را باز کرده و بعد از خواندنش بسته است؟ یا صفحات دیگر سایت شما را هم دیده؟
- آیا اصلا صفحهای را که باز کرده بوده توانسته کامل و درست ببیند یا بخاطر کند بودن سرعت سرور، منصرف شده و قبل از خواندن محتویات، آن را بسته است؟
- یا روی گوشی موبایل سایت شما را باز کرده ولی به دلیل طراحی بد و قدیمی، صفحه سایت شما درهم و برهم نمایش داده شده است؟
- میانگین باز بودن صفحه شما چند دقیقه بوده است؟
- چند درصد بازدیدکنندگان اولین بار است وارد سایت شما میشوند و چند درصد، قبلا آمده بودند و حالا دوباره وارد سایت شما میشوند.
- سیستم عامل کامپیوتر یا گوشی آنها چیست؟
- مرورگر و ورژن آن چیست؟
تمام این اطلاعات را آنالیتیکز به شما خواهد داد.
بنابراین دقت داشته باشید این دو ابزار عین دو بال پرنده هستند و باید از هر دو استفاده کنید.