بخش اول: اهمیت بررسی رقبا

در دنیای امروز که کسب‌وکارها بیشتر از هر زمان دیگری به اینترنت وابسته هستند، بررسی رقبا اهمیت زیادی دارد. با بررسی رقبا می توانید نقاط قوت و ضعف خود را در برابر آنها شناسایی کنید و استراتژی های بازاریابی خود را بر این اساس تنظیم کنید.

یکی از مهم ترین روش های بررسی رقبا، بررسی آنها در جستجوهای اینترنتی است. با بررسی رقبا در جستجوهای اینترنتی می توانید موارد زیر را دریابید:

  • آیا رقبای شما در نتایج جستجوهای اینترنتی حضور دارند؟
  • در چه جایگاهی در نتایج جستجو قرار دارند؟
  • از چه روش های بازاریابی اینترنتی برای دیده شدن در جستجوهای اینترنتی استفاده می کنند؟

بخش دوم: نحوه بررسی رقبا در جستجوهای اینترنتی

برای بررسی رقبا در جستجوهای اینترنتی، مراحل زیر را دنبال کنید:

کسب‌وکار خود را در مرورگر اینترنت (کروم، فایرفاکس و …) گوشی موبایل یا کامپیوتر جستجو کنید.

اگر نام کسب‌وکارتان را در نتایج جستجو پیدا نکردید، می‌توانیم بگوییم که شما تقریبا هیچ کاری برای دیده‌شدن در نتایج جستجو نکرده‌اید.

و در صورتی که کسب‌وکارتان را در نتایج جستجو مشاهده کردید، نشان می دهد که شما برای دیده شدن کسب‌وکارتان کارهایی انجام داده اید.

اما این کافی نیست چون

اساساً وقتی یک نفر اسم کسب و کار شما را می‌داند، یا قبلاً مشتری شما بوده یا از جایی غیر از اینترنت اسم کسب و کار شما را شنیده و شما را تا حدی می‌شناسد،

هدف از دیده‌شدن در نتایج جستجوی اینترنتی این است که مشتریان بالقوه که نام شما را نشنیده‌اند شما را ببینند و تماس بگیرند و این منجر به افزایش فروش بشود.

نام صنف و شهر خود را در مرورگر گوشی موبایل جستجو کنید.

این بار، به جای نام کسب‌وکار خود، نام صنف و شهر خود را جستجو کنید. این کار به شما کمک می کند تا رقبای خود را در منطقه خود شناسایی کنید.

یعنی مثلاً نام کسب و کار شما «مشاور املاک بردیا» در شهر سمنان است. حالا به جای نام دقیق کسب و کار خود، عبارت «مشاور املاک سمنان» را جستجو کنید.

مثال دیگری بزنم:

اگر کسب‌وکار شما مثلاً نمایندگی بیمه البرز در سمنان است، نباید عبارت «بیمه البرز سمنان» را در گوگل جستجو کنید

شما رقبای زیادی دارید و باید از دیدِ یک مشتری، جستجو را انجام دهید، مخاطبی که عبارت «بیمه البرز سمنان» را سرچ کند، در واقع شما را تا حدی می‌شناسد

باید عبارت «نمایندگی بیمه سمنان» را جستجو کنید و ببینید در بین کلیه نمایندگی‌های بیمه در سمنان، در رتبه چندم هستید

برای بررسی دقیق‌تر لازم است که عبارات دیگر مربوط خدمات بیمه را هم سرچ کنید، مثلاً «بیمه عمر سمنان» یا «بیمه بدنه خوب در سمنان»

 

در جستجوی قبلی، اگر نام کسب‌وکار شما را نشان داده، در این جستجوی جدید نام کسب‌وکار شما را در مقایسه با رقبا نشان خواهد داد.

دنبال نام کسب‌وکارتان در فهرست نتایج جستجو بگردید و ببینید که در ردیف چندم شما را نشان می‌دهد؟

جستجو در اپ‌های نقشه و مسیریاب و تاکسی اینترنتی

نام صنف و شهرتان را این بار در هر کدام از اپ‌های نقشه و مسیریاب مانند گوگل‌مپ، بلد، نشان و تاکسی‌های اینترنتی مانند اسنپ، تپسی، ماکسیم و … جستجو کنید.

ببینید که نام کسب‌وکار شما در چندمین ردیف نشان داده می‌شود.

جستجو در سایت‌ها و اپ‌های تبلیغاتی

به سایت‌ها و اپ‌های تبلیغاتی و راهنمای مشاغل هم توجه داشته باشید.

مثلاً شیپور و دیوار دو سایت تبلیغاتی هستند که لازم است تبلیغات مرتبط با صنف کسب‌وکار خودتان را در این سایت‌ها بررسی کنید و از شرایط رقبای‌تان باخبر شوید.

نتایج جستجو را در مرورگر کامپیوتر خود نیز بررسی کنید.

نتایج جستجوی اینترنتی روی مرورگر گوشی موبایل معیار قابل اعتمادی برای بررسی رتبه‌بندی کسب‌وکارها نیست و نیاز به بررسی بیشتر دارد.

دلیل این امر این است که مرورگرهای گوشی موبایل به موقعیت مکانی گوشی دسترسی دارند و ممکن است کسب‌وکارهای نزدیک به مکان شما را در اولویت قرار دهند.

بنابراین، ممکن است شما با انجام جستجویی روی مرورگر گوشی موبایل، کسب‌وکار خود را در رتبه‌های بالای نتایج ببینید

و فکر کنید که رتبه شما خوب است و نیازی به بهبود وضعیت خود در جستجوهای اینترنتی ندارید.

اما این نتایج ممکن است با واقعیت مطابقت نداشته باشند؛

چرا؟

زیرا معمولاً روی کامپیوتر، احتمال اینکه مرورگر جستجوها را با توجه به فاصله و موقعیت مکانی شما انجام دهد، خیلی کم است و نتایج جستجو در این حالت، دقیق‌تر هستند.

همچنین، باید به این نکته نیز توجه کنید که اگر روی مرورگر گوشی یا کامپیوتر، صفحاتی را قبلاً باز کرده باشید، ممکن است این صفحات در اولویت قرار گیرند و شما را به اشتباه بیندازند.

بنابراین، قبل از انجام جستجویی روی مرورگر، باید هیستوری مرورگر را پاک کنید یا از مرورگری استفاده کنید که قبلاً از آن استفاده نکرده‌اید،

به عنوان مثال، اگر شما بیشتر از مرورگر گوگل کروم استفاده می‌کنید و از فایرفاکس کمتر استفاده کرده‌اید، می‌توانید جستجوی خود را به جای گوگل کروم، در مرورگر فایرفاکس انجام دهید؛

یا حتی می‌توانید روی کامپیوتر خود، یک کاربر جدید تعریف کنید و روی مرورگر اینترنت کاربر جدید، جستجوی خود را انجام دهید.

در این صورت، اگر شما در نتایج جستجو، در رتبه‌های اول یا در صفحه اول جستجوی گوگل قرار داشتید، می‌توانید کمی خیال خود را راحت کنید،

اما اگر در این حالت هم، در رتبه‌های بالا یا در صفحه اول قرار نگرفتید،

می‌توانیم بگوییم که شرایط شما در مقایسه با رقبای‌تان در جستجوی اینترنتی بسیار ضعیف است و باید به فکر راه‌هایی برای بهبود وضعیت خود باشید.

نام رقبای خود را در نتایج جستجو بررسی کنید.

در صفحه نتایج جستجو، نام رقبای خود را بررسی کنید و ببینید که در چه جایگاهی قرار دارند. همچنین، به روش های بازاریابی اینترنتی که از آنها استفاده می کنند، توجه کنید.

جستجوگر اینترنتی در صفحه نتایجش تعدادی لینک نمایش می‌دهد، اما این تعداد نتایج، الزاماً نشان‌دهنده تعداد رقبای شما نیستند،

زیرا ممکن است چند تا از آنها متعلق به یک کسب‌وکار باشند؛

به عنوان مثال، یک کسب‌وکار ممکن است:

  1. هم وب‌سایت داشته باشد،
  2. هم در شبکه‌های اجتماعی فعال باشد،
  3. هم در نقشه‌های اینترنتی ثبت شده باشد

و در نتایج جستجوی اینترنتی، ده‌ها لینک مربوط به همان کسب‌وکار را ببینید.

ثبت و جدول‌بندی نتایج رقبا

  1. در فهرست نتایج جستجو نام رقبایی را که می‌بینید، یادداشت کنید تا به نام کسب و کار خود برسید.
  2. جلوی نام هر کدام از رقبا، تعداد لینک‌های مربوط به آن را هم بنویسید.
  3. ممکن است کسب‌وکار شما در صفحه دوم، سوم یا حتی بیشتر باشد. همچنین، باید نام رقبایی را که در نتایج جستجو، بعد از شما هستند، یادداشت کنید
    چون این رقبا به طور بالقوه ممکن است از شما جلو بزنند.
  4. به عنوان مثال، اگر کسب‌وکار شما در صفحه سوم نتایج جستجوی گوگل باشد، باید حداقل صفحه چهارم و پنجم نتایج جستجو را نیز مشاهده کنید و نام رقبایی را که نام آنها بعد از شما است، یادداشت کنید.

با انجام این مراحل، می توانید وضعیت خود را نسبت به رقبا در جستجوهای اینترنتی ارزیابی کنید و اقدامات لازم را برای بهبود جایگاه خود انجام دهید.

سخن آخر

بررسی رقبا در جستجوهای اینترنتی یکی از مهم ترین کارهایی است که کسب‌وکارهای کوچک باید انجام دهند. با انجام این کار می توانید نقاط قوت و ضعف خود را در برابر رقبا شناسایی کنید و استراتژی‌های بازاریابی خود را بر این اساس تنظیم کنید.

در صورتی که وب‌سایت اینترنتی دارید و می‌خواهید عملکرد وب‌سایت‌های رقیب را بررسی کنید و از آنها جلو بزنید، ابزارهای تخصصی برای این کار لازم است و شیوه‌ای که در این نوشتار توضیح دادم، کافی نخواهد بود.

برای بررسی رقیب‌ها و بهبود وضعیت کسب‌وکار خودتان می‌توانید با من تماس بگیرید.

لینک‌های مرتبط

ثبت مکان در گوگل‌مپ و بلد و نشان و تاکسی‌های اینترنتی